lördag 18 december 2010

Lucka 18: Julkålrot.


Adertonde december: Alla skall avsmaka slaktmaten.



För det första: aderton! vilken vackert ord det är när man stavar det sådär!
För det andra: slaktmat. Eller inte slaktmat, jag kollade upp lite vegetariska alternativ att ha på julbordet, och glaserad kålrot verkar vara populärt ute i stugorna, så det testade jag. Först skalade jag kålroten..



..skivade upp den i centimetertjocka skivor..



..blandade i salt och en buljongtärning i en och en halv liter kokande vatten..



..la i kålrotsskivorna och kokade dem i 10-15 minuter, tills de blivit lite mjuka..



..la upp dem i en form och klickade på margarin (för att det skulle vara veganskt) och svartpeppar..



..och efter en kvart i ugnen blev det jättegott. Dock hade jag väntat mig att det skulle bli lite huvudrättigt som julskinka eller något, men det blev mer som ett tillbehör till något annat. Gott blev det i alla fall, buljongen ger smak, och konsistensen blir perfekt när man förkokar den innan ugnsbaket. Det här gjorde man tydligen ofta innan potatisen kom till Sverige, det tycker jag är coolt. Kulturarv, och samtidigt helt rätt i tiden nu när det är rotfruktssäsong.
Mums mums.

3 kommentarer:

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir så glad <3

Thank you for leaving a comment, that makes me so happy <3