fredag 29 oktober 2010

Rostryck med tidningspapper.


Jag kom på en rolig idé: skulle det gå att trycka rosor genom att skrynkla ihop tidningspapper och trycka med det?

Först hällde jag ut textilfärg på ett plastlock och bredde ut den
med en pensel så att det kom färg över en stor yta.Tidningspappret skrynklade jag ihop och formade sen till lite
så att det någorlunda skulle likna en ros.Sen doppade jag den i färgen....och tryckte den på tyget. Jag valde ett tunt vitt bomullstyg.Och visst blev det en ros!Med lite hjälp av pensel blev det ännu mer en ros.
När det inte blir en ros kan man trycka flera gånger på samma eller nästan samma ställe för att definera mönstret lite. Trycker man för många gånger på samma ställe blir det dock kladd.Rosen fick även stjälk och blad för den fina kontrasten mellan färgernas skull.Vissa rosor fick bara blad och ingen stjälk. Jag blandade lite för att få lite rörlighet i mönstret. När man tryckt klart och låtit tyget torka stryker man mönstret från baksidan för att fixera färgen.Det blev väldigt fint! när jag såg det hänga på tork slog det mig att det skulle vara bra fint som en gardin. Men jag tror att det här ska bli en klänning så småningom.

Tryck med tidningspapper var ju en väldigt bra idé! Jag tycker om att rosorna blir lite olika också, varje tidningstuss användes bara ett par gånger innan de blev för blöta, så inga rosor blev riktigt lika. Det blir så levande när mönstret inte är statiskt tycker jag.
Och så blir det ju så personligt när man trycker själv.
Och så var det bra kul att göra också.

2 kommentarer:

  1. jättehäftigt!! tjusigt värre!
    jag gjorde något liknande på en målning, med gamla strumpor tryckte jag sådana mönster i utsmetad akrylfärg, och vips blev det superfint solnedgångsmönster!

    SvaraRadera
  2. Tack! :) Jag har gått och funderat på det ett tag, verkligen roligt när utfallet blir som man har tänkt sig. Tryck med gamla strumpor låter också kul, kan tänka mig att det blev fint!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir så glad <3

Thank you for leaving a comment, that makes me so happy <3