lördag 14 augusti 2010

En tur i trollskogen.
När jag gick i mellanstadiet fick jag lära mig två saker om Småland: 1, Jorden var stenig så att det var svårt att odla, därav den stora Småländska utvandringen till Amerikat. 2, Det finns troll i skogarna. Visst såg jag mycket stenar i marken, så det första påståendet kan jag tänka mig att det säkert ligger något i. Sanningshalten i det andra påståendet betvivlar jag dock inte en sekund efter att ha varit ute några timmar i Smålands urskogar. En sån oerhörd trolsk skönhet! Vi gick ut i skogen med kantarellglasögonen på, och efter två timmar i hällregn hade i alla fall Eric fått ihop en liten hink gula svampar. Vi andra hittade tre kantareller var. Kanske lika bra, trollen måste ju ha nåt kvar att kalasa på när nätterna blir mörka.

2 kommentarer:

  1. Hej! Nu har jag äntligen läst En herrgårdssägen, jag lovade ju att jag skulle berätta vad jag tyckte. Jag är glad att du fick mig att läsa den på en gång, för jag tyckte mycket om den - Gösta Berlings saga är fortfarande min favorit men En herrgårssägen var riktigt underbar att läsa, jag bara slukade den. En riktigt vacker saga, och jag tycker att Selma Lagerlöf är allra bäst när hennes berättelser blir just sagor, när hon blandar verklighet med fantasi och mystik. Jag greps väldigt av En herrgårdssägen, kunde inte lägga ned den som man brukar säga. Så tack för tipset :)
    /Cecilia

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du tyckte om den! :) Misstänkte att du skulle ha det rätta sinnelaget för den så att säga. Jag tycker den är så vacker, jag är också mycket förtjust i när berättelserna mynnar ut i sagor. Och vårbeskrivningarna är så vackra i den! avsnittet när Ingrid säger att hon tycker om att hålla de första brännässlorna i sina händer för att riktigt bränna in i skinnet att det är vår.. det är så vackert. Jag tycker man känner sig så stärkt av den på något sätt också, att trådarna vävs ihop och lappar ihop hålen, som en liten bekräftelse på att allt ordnar sig.. Åh nu blev jag sugen på att läsa fler Selmaböcker :)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir så glad <3

Thank you for leaving a comment, that makes me so happy <3