lördag 14 augusti 2010
Blåbärsbröd.
Det vi gick bet på i svamp tog vi i alla fall igen i blåbär. En och en halv timme i blåbärsriset gav två hinkar stora saftiga Smålandsbär. Vilka blåbär! Kalles morfar hade ett väldigt bra ställe han tog med oss till, bären växte så tätt att det nästan blev svårt att välja vilka man skulle plocka. När vi kom in kokade vi på en gång fyra burkar sylt, direkt från naturen och ner i burken. Vi bakade också ett väldigt fint bröd som jag blivit tipsad om. Jag hittade grundreceptet på UnderbaraClaras fina blogg (som finns här), och det går att variera i mjölsorter och extravaganser i all evighet. Grunden är 7 dl mjöl, sen kan man mixtra lite som man vill. Vi valde att lägga i blåbär, och på brödet strödde vi müsli. Brödet blev ljuvligt, och blev faktiskt bara ännu godare efter ett par dagar. Det här brödreceptet kan vara det allra enklaste någonsin, och snabbt går det också.
Blåbärsbröd
4 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2.5 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
1.5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
linfrön
blåbär
müsli
Blanda alla ingredienser i en bunke. Smörj en form och häll ner smeten. Toppa med müsli och låt stå i ugnen i en timme eller strax intill i 175°. Låt svalna under bakduk. Lika enkelt som gott!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
wow vad mkt blåbär! jag vill också ha en massa blåbär! gjordes det ngn sylt också?
SvaraRaderaJa, fyra burkar! :) Det finns massor av blåbär i skogen i Danderyd, häng med om du har lust i helgen!
SvaraRaderaåh det hade varit najs men idag är det städning och familjemiddag och avlämning av liten symaskin som gäller!! :D
SvaraRaderaÅh, roligt! du måste fota och visa den sen!
SvaraRaderaFast jag menade nästa söndag!