Jag brukar ofta använda ursäkten "men ugnen är ju ändå igång" när jag okynnesbakar. Det tycker jag är ett trevligt sätt att tänka, man sparar energi genom att inte värma upp ugnen flera gånger och samtidigt får man bakat. Det här är ett enkelt brödrecept, man kan dock variera både mjölsorter och degvätska i oändlighet.
Enkla brödbullar med vete, havre och råg
3 dl vetemjöl
4 dl grovt rågmjöl
2 dl havregryn
25 g jäst
2.5 dl mjölk
50 g smör
2 msk sirap
Smält smöret och blanda det med mjölken. Värm blandningen till fingertemperatur och vispa ner jästen. Blanda ner mjölen och sirapen och knåda ihop allt till en deg. Jäst i 30 minuter under bakduk. Forma till bullar och skåra mönster om du vill. Jäs på plåt i 30 minuter till, ställ sedan in i ugnen i 225 grader tills de fått fin färg, kanske tjugo minuter. Enkelt!
Haha jag brukar också göra sådär! Det enda problemet är att varken jag eller min kille äter så mycket "bakat". Bara när jag bakar grovt bröd, vilket jag inte tycker är lika roligt som att baka onyttigheter ;)
SvaraRaderaHaha, nej eller hur. Men man kan ju bjuda bort också, du kan ju bli bästa vän med alla grannarna? :)
SvaraRadera