måndag 26 juli 2010

Gigantiska bullar med kardemumma och mandel.
Ibland är det roligt att baka riktigt stora bullar. De här gjorde jag med kardemumma i och mandel på, det tycker jag är väldigt gott. Mitt tips när man gör så här stora bullar är att inte snåla med smöret och sockret i fyllningen. Bullarna är så stora att de sväljer mycket och man vill ju fortfarande att de ska vara saftiga och fina. Receptet ger 16 gigantiska bullar, gör man dem i en vanlig kafferepsstorlek blir de runt 40.

Gigantiska bullar med kardemumma och mandel

150 g smör
15 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 dl rårörsocker
1 tsk salt
en påse kardemumma
50 g jäst
5 dl mjölk

Fyllning och garnering
75 g smör
rårörsocker
strösocker
hackade mandlar
uppvispat ägg


Dela smöret i mindre bitar och blanda det med mjöl, socker, salt och kardemumma i en bunke. Värm mjölken till fingervärme (för att jästen ska trivas) och vispa sedan ner i jästen i den. Häll mjölkblandningen i bunken och knåda ihop det hela tills det blivit en fin och jämn deg. Lägg en bakduk över bunken och låt den stå på ett varmt och skönt ställe i en halvtimme.
Knåda degen lite lätt och dela sedan upp den i två. Kavla ut till så stor yta bakbordet tillåter, bred på smör och strö över lite råsocker, strösocker och hackade mandlar. Rulla ihop degen på bredden så att det blir en kort och tjock rulle. Skär rullen i åtta bitar och lägg upp snurrorna på en plåt. Låt jäsa i en halvtimme till under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rårörsocker och hackad mandel och grädda i 225 grader tills de fått fin färg, kanske tjugo minuter. Lycka till!

1 kommentar:

  1. makalösa kaffebrö'n, I should know :)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir så glad <3

Thank you for leaving a comment, that makes me so happy <3