måndag 6 december 2010

Lucka 6: Julgåvor.


Sjätte december: Dags att göra julgåvor.Tänkt vad smart att julklappsverkstan ligger redan i början av månaden! Nu kanske man slipper stå kvällen innan med stress i magen och utan idéer. Utan idéer var verkligen inte Moffi, mamma och jag när vi samlades för marmeladjunta! Vi gjorde citrusmarmelad på apelsiner, blodapelsiner, blodgrape och citron.

När man gör citrusmarmelad och vill ha bitar i så är det viktigt att först diska all frukt. Man har ju ingen aning om vad de har blivit besprutade med, så det känns bra att göra rent den ordentligt.Det är inte ofta man ser ett helt diskställ fullt med citrusfrukt!Vi vägde upp frukten för att se att det blev rätt mängd.
1.5 kilo frukt ska det vara.När man skär bitar klyftar man först frukterna....och skivar sen klyftorna väldigt väldigt tunt. Bitarna sväller när man kokar dem sen, så man får passa sig så att man inte skär för tjockt och får jättebitar i marmeladen.Moffi är en hejare på att skiva tunt.Vissa av frukterna hade så tjockt skal att vi skar bort det helt. Det vita innanför skalet är beskt, så är det mycket sånt gör man rätt i att ta bort det. Vi fick lägga till lite extra frukt för att det försvann så mycket tyngd när skalen kom bort.Såhär tjusigt blev det när allt var färdigskivat. Det tog allt en bra stund att skiva allt, det var skönt att vara flera.Bitarna ska sen koka med 1.2 liter vatten i 45 minuter.
Det både såg väldigt gott ut och luktade himmelskt i köket när blandningen fick stå och puttra.När det kokat klart ska man hälla i syltsocker och låta det koka häftigt i en kvart. Vi tog en och en halv påse (ungefär 15 dl).När det börjar närma sig färdigt kan man se om marmeladen är klar genom att göra marmeladtestet:
En klick marmelad läggs på en kyld tallrik och delas med en sked. Om sidorna inte flyter ihop är nog marmeladen klar. Jag tyckte marmeladtestet fungerade sådär, det var mer effektivt att låta en klick ligga en stund på en tallrik, om den stelnat när den fått svalna lite var det klart.Innan man häller upp marmeladen på burkar ska man skumma den. Det gör man genom att med en sked ta bort skummet som samlats runt kanterna på kastrullen. Man skummar för att.. ja, vad var det nu? något ämne som inte skulle vara med försvinner i alla fall. Mamma, hjälp?Burkarna sköljes i en blandning av vatten och natriumbensoat för att inte bakterier ska trivas, sen ska de stå i ugnen i ca en timme i 100°. När man häller i den varma marmeladen i burkar ska man hälla i lite först så att burken får vänja sig vid temperaturen innan man häller i ända upp.


Visst blev det en tjusig skörd? vi gjorde flera satser som var olika stora, receptet 1.5 kg frukt och 1.2 liter vatten och 15 dl syltsocker gav oss nio burkar i lite olika storlekar.

En burk hemgjord citrusmarmelad är en väldigt fin present att få. Nu är det dessutom citrussäsong, så frukterna är billiga och goda. Winwin. Och marmeladen blir bara godare och godare ju längre den får stå, så att ha några färdiga burkar stående på presentlager är en bra idé.

8 kommentarer:

 1. handy mandy(ies)! :) en seger för DIY-troende minsann!

  SvaraRadera
 2. ojoj, så smarrigt!!
  jag tror man skummar för att ta bort eventuella bakterier, det är de som samlas i skummet. har jag hört.

  SvaraRadera
 3. Kalle: Ja! Wee! :)

  Emmie: Det låter ju väldigt troligt! jag blev så förvirrad när jag skulle skriva det och bara inte kom ihåg, jag frågade mamma speciellt om det när vi gjorde det, haha. Men så kan det vara.

  SvaraRadera
 4. Ååå ser mycket gott ut! Har aldrig gjort egen marmelad, men det kanske jag skulle ta och prova. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 5. Herregoo! Min favoritlucka! Skall härmarej :)

  SvaraRadera
 6. Aggie: Vad roligt att höra! Det tycker jag absolut att du ska prova, det är enkelt och blir väldigt gott!

  Kicki: Ja, gör det! :)

  SvaraRadera
 7. vad kul det var att göra marmelad!!!! vill göra igen!

  SvaraRadera
 8. Ja, jättekul! Det måste vi göra igen! himla trevlig dag :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir så glad <3

Thank you for leaving a comment, that makes me so happy <3