lördag 4 december 2010

Lucka 4: Juleljus.


Fjärde december: Ljusen till Lusse och jul stöpes.



När jag gick i mellanstadiet stöpte vi egna ljus i skolan innan jul. Det var väldigt mysigt, men det tog en stund eftersom man doppade ljusen tusen gånger och de var tvungna att stelna mellan varje gång för att stearinet skulle sitta kvar. Så i år testade jag en metod för den stressade nutidsmänniskan: att gjuta ljus! Till det använde jag G-be Gjutmassa, ett kilo kostade på Panduro 69 kronor.



I en secondhandaffär valde jag ut ett gäng fina koppar och en liten dessertskål på fot att göra ljusen i. Man kan ju gjuta i vad man vill, en sockerskål, en gammal kruka, glöggmuggar eller något annat fint som inte är brandfarligt. Innan man gjuter ska alla formar diskas och torkas.



I paketet med gjutmassa får man med några vekar i olika storlekar. När de är slut kan man köpa mer vekgarn löst, vilken tjocklek man ska ha till olika stora ljus står på paketet. I ena änden av veken knyter man en liten tyngd för att inte veken ska flyta runt i stearinet. Andra änden knyter man runt en pinne eller penna som man lägger tvärs över formen så att veken hålls upprätt.



Jag använde små brickor som tyngder. Det går bra att använda en liten skruv eller något annat som är lite tungt också, fördelen med brickor är att man kan sätta knuten inåt mitten så att veken kommer i mitten av ljuset även om det är en väldigt smal botten på formen. Brickor finns på bygghandlar, jag fick mina gratis av den rara personalen, antagligen för att de inte är vana vid någon som kommer in och köper så lite.



Stearin ska värmas i vattenbad för att det inte ska bli för varmt. Vattenbad innebär att man har en kastrull med vatten och sen ett annat metallkärl inuti den som stearinet ligger i. Man vill ju inte ha stearin i samma kastrull som man gör sin gröt i, så det kan vara fint att dedikera en metallbunke eller gammal kastrull till stearinkastrull. Jag använde en stålkanna, praktiskt att ha både handtag att hålla i och pip att hälla ur.



Häll i stearinflingorna i innerbunken och värm tills alla flingor är smälta.



När stearinet är smält häller man det i sina formar.



Sen ska det stå i kanske tolv timmar och stelna.



Min stearinkanna låter jag vara som den är, nästa gång jag ska använda den smälter resterna ihop med de nya flingorna. Har man gamla ljusstumpar kan man använda dem också, det är bara att smälta ner och sen peta bort de gamla vekstumparna.



Tadam! Visst blev det fint?
När ljusen stelnar sjunker de ihop lite, så när de är helt hårda kan man fylla på en extragång med stearin för att de ska få en fin platt yta.



Vad fint det blev! Det kommer se ståtligt ut när det brinner.



Man kan ha i en speciell sorts ljusfärg också om man vill, men jag tyckte det var fint med vita ljus.



A nice cup of light.



Ser inte den här ut som något man sett i ett inredningsmagasin?
Att gjuta ljus var både väldigt enkelt och väldigt roligt, och det tog inte mer än tjugo minuter om man räknar bort torktiden. Det här kan bli riktigt fina julklappar!


6 kommentarer:

  1. trodde du gjorde långa smala ljus :) men dessa var finare!!!!!

    SvaraRadera
  2. Tack! :) ja, det blev i köppar, jag tyckte det här var en så kul idé!

    SvaraRadera
  3. Vad fina de blir! jag ska testa att göra de också fina ide' att göra i vackra tekoppar och tack för tipsen.

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att höra att du blev inspirerad! Tack! :)

    SvaraRadera
  5. åh, jättefina! vad smart att göra i fina, gamla koppar! :)

    SvaraRadera
  6. Tack! Jag tycker också det blev väldigt fint :)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir så glad <3

Thank you for leaving a comment, that makes me so happy <3