tisdag 31 augusti 2010

Mormors äppelkaka.

Den här äppelkakan är mormors recept och något utöver det vanliga. Det är en riktigt snaskig kaka, glasyren sjunker in i den och de syrliga äppelbitarna smälter ihop med sockret och kanelen och blir oemotståndliga tillsammans med kakans segare ströbrödskanter. Jag är väldigt förtjust i den här kakan, den är en av höstens absoluta höjdpunkter för mig. Det är lätt att äta mycket av den också, det gillar jag. Min bror tar halvkakestora bitar. Jag tar fem mindre bitar på rad istället, men alla gör ju som de själva gillar bäst. Som mormor alltid sa: det viktigaste är att man trivs.


Mormors äppelkaka

1 ägg
1.5 dl socker
0.75 dl vatten
1.5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

ett stort äpple eller två mindre
socker och kanel
florsocker och lite vatten till glasyr


Skär äpplet i centimeterstora bitar och rör runt dem i en blandning av kanel och socker. Vispa ihop ägget och sockret, häll i vattnet och rör runt. Blanda mjöl och bakpulver och häll i det i smeten och rör ihop. Smöra och bröa en form, häll i smeten och placera sen ut äppelbitarna jämnt över kakan och tryck ner dem något. Ställ in i ugnen i en halvtimme på 175°.

När kakan tagits ut ur ugnen och fortfarande är varm breder man på en glasyr bestående av ca 1.5 dl florsocker och en skvätt vatten. Låt kakan svalna, och njut sen. Åh vad god den är.

4 kommentarer:

 1. bör ej konsumeras på tom mage :)

  SvaraRadera
 2. Åh gott! Får man komma på besök och äta den någon gång? :)

  SvaraRadera
 3. Kalle: Hehe. Jodå :) Det var ändå värt det, man orkar ju äta mer då!

  Naomi: Ja, självklart! Kom snart! Äpplena är ju fantastiska nu, gillar att de är lite syrliga, det gör sig så bra i söta kakor :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir så glad <3

Thank you for leaving a comment, that makes me so happy <3