tisdag 10 maj 2011

I finburken.




Något jag verkligen tycker om är att ta fram finburken och baka den full med gotter. Igår blev det chokladrutor. Det är otroligt gott tycker jag, jag har längtat efter att göra dem hur länge som helst. Det är en sån perfekt avvägning mellan kaka och glasyr, lagom av båda. Söt utan att bli övermäktig. Lagom utan att bli tråkig. Jättegod, men inte sådär så att man bara kan äta en åt gången. Det här är mammas recept som egentligen är farmors recept, det är det allra bästa.


Chokadrutor
ca 30 bitar
175°

Kakan:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1.5 dl mjölk

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser. Grädda i långpanna i ca 15 minuter (och lägg bakplåtspapper i botten om du inte älskar att diska!). Låt svalna.

Glasyren:
75 g smör
2 msk starkt kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3.5 dl florsocker

kokosflingor

Rör ihop allt. Bred ut på kakan och strö över kokosflingor. Skär fyrkantiga bitar. Låt stelna, lägg sedan i en fin burk. Klart!




(Something I really like is to take out my nicest box and bake it full of goodies. Yesterday I made chocolate squares. It is incredibly good I think, I have longed to make them forever. It's such a perfect balance between cake and frosting, just enough of both. Sweet without being overpowering. Just enough without beeing boring. Delicious, but not in the way that means you can only eat one at a time. This is mom's recipe which is actually grandma's recipe, it is the best.


Chocolate squares
about 30 pieces
175 °c

The cake:
150g butter
2 eggs
3 dl sugar
2 teaspoons vanilla
1 tablespoon cocoa
4.5 dl plain flour
2 teaspoons baking powder
1.5 dl milk

Beat eggs and sugar until they get fluffy. Melt the butter and mix together all ingredients. Bake in the baking tray for about 15 minutes (and place a baking sheet in the bottom if you don't love to do the dishes!). Allow to cool.

The glaze:
75 g butter
2 tablespoons strong cold coffee
1 tablespoon cocoa
2 teaspoons vanilla
3.5 dl powdered sugar

coconut flakes

Stir it all together. Spread on cake and sprinkle with coconut flakes. Cut square pieces. Let harden, then put in your best box. Done!)

5 kommentarer:

  1. jag har varit sugen på såna kakor i en evighet!!!! jag måste försöka veganisera receptet, det ser ju jättegott ut!!!

    SvaraRadera
  2. Å ser verkligen otroligt gott ut!

    SvaraRadera
  3. Sofia: Jaaaa! Åh, om de här hade varit veganska hade jag bjudit över dig på dem förlängesen!

    Mintekopp: Jaa, det var de! himla fint recept :)

    SvaraRadera
  4. De där kakorna ser fantastiskt goda ut!

    SvaraRadera
  5. Tack! När jag får sommarlov kan jag se till att ta med några till ett rep nångång :)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir så glad <3

Thank you for leaving a comment, that makes me so happy <3