torsdag 7 oktober 2010

Hur man syr en enkel tröja med pingvinärm.


Jag började med att rita upp ungefär hur jag ville att tröjan skulle se ut.
Eftersom tyget jag valt inte är stretchigt valde jag att mäta bredden och längden på en tröja som sitter bra som inte heller är stretchig.Det var den här. Den är bäst.


Med utgångspunkt i mina mått ritade jag upp tröjan på det dubbelvikta tyget (viket kommer mitt fram och mitt bak). Jag ville inte ha någon söm vid ärmen, så jag gjorde en pingvinärm. Det innebär att man är lite generös med tyg vid ärmhålet så att man får rörelsevidd utan att behöva sy i en ärm. Mitt tyg var väldigt tunt, har man ett grövre tyg kan man behöva börja ärmens nederkant längre ner på sidan.


Jag la mitt tyg dubbelt för att få tröjan lite tjockare. Så jag fick två framstycken och två bakstycken. Jag zick-zackade ihop de två framstyckesdelarna för sig och de två bakstyckesdelarna för sig. Sen nålade jag ihop dem med varandra och sydde ihop dem.Efter det var det egentligen bara fållar och halsringningen kvar. Jag valde att vika upp både kanten nedtill och ärmarna för att få ett fluffigt intryck, men halsringningen bandkantade jag. Först ritade jag ringningen jag ville ha i halsen när jag hade tröjan på mig, sen klippte jag ut den och zick-zackade. Bandkantningen gjorde jag genom att sy fast bandet räta mot räta och sen vika in den och sy en gång till. Lätt som en plätt så har man en tröja! Det tog mig bara ungefär två timmar. Och roligt var det också!

2 kommentarer:

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir så glad <3

Thank you for leaving a comment, that makes me so happy <3