onsdag 17 mars 2010

Läfsor.

.

Jag har fått önskemål om att jag ska skriva mer om bakning. Med tanke på hur mycket jag bakar så skriver jag faktiskt oproportionerligt lite om bakning. Här kommer ett recept på det bästa brödet just nu, ett KULTURARVSBRÖD från Dalarna :)
Det är ett väldigt trevligt bröd som blir saftigt och fint. Det ska bara jäsa i en halvtimme, och sen bara vara inne i ugnen i typ fem minuter vilket gör det till ett perfekt bröd att göra på morgonen. Det är godast när det är färskt men funkar ett par dagar till.


Läfsor.
ca 8 stycken, ugnstemperatur ca 275°

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
1 tsk stött fänkål
12 dl rågsikt

Smält smöret, häll sedan i mjölken och värm till 37° (stick ner fingret, när det är fingertempererat brukar det vara klart. Varning dock för att sticka ner fingret innan man rört om när det varma smälta smöret ligger överst, det är obehagligt och lätt att bränna sig). Smula ner jästen i degbunken, häll sedan över en del av degvätskan och rör ut jästen tills den löst sig. Häll i resten av degvätskan, samt salt, stött fänkål (jag tycker det blir bäst om man stöter den själv, men har man ingen mortel finns det säkert färdigstött att köpa). Häll i sirapen och nästan allt mjölet och arbeta degen (alltså rör ihop alla ingredienser, och när den blir så fast att man kan knåda den ska den knådas, knådas, knådas). Det går en hårfin gräns mellan lagom mycket mjöl och för mycket mjöl, jag tycker den går någonstans vid 11.5 dl på det här brödet. Ta lite i taget när du börjar komma upp i mängd så att det inte blir torrt. Degen ska vara smidig och gå att jobba med, men inte så kladdig att den fastnar på händerna. Den ska inte vara så mjölig att mjölet lägger sig utanpå heller. Knåda en stund så att alla långa fina fibrer aktiveras, då blir brödet saftigt och fint. Lägg tillbaka degen i degbunken och lägg en bakduk (ren handduk) över bunken. Degen jäser bäst om den ställs på en plats där det inte drar och där det gärna är lite varmt och mysigt. Jag brukar ställa den på en av de bakre plattorna på spisen och sen koka upp en kastrull med vatten på en av de främre plattorna, och sen bara låta kastrullen stå kvar på eftervärme när den kokat upp. Degen brukar jäsa väldigt fint då. Låt den jäsa i en halvtimme.

När det gått en halvtimme har degen blivit ungefär dubbelt så stor. Den sjunker ihop lite när man knådar den, men det är så det funkar. Knåda degen ett par ögonblick så att den vaknar, och dela den sen i åtta bitar. Det lättaste sättet att få bitarna lika stora är att dela degen på mitten, och sen att dela varje bit två gånger, och sen varje bit två gånger igen. Forma degklumparna till bollar och kavla sedan ut dem till en halv centimeters tjocklek. Lägg ut på plåten (det brukar få plats två eller tre brödkakor på varje plåt) och nagga dem med en gaffel, eller naggjärn för all del om det finns att tillgå. Att nagga betyder att man gör små hål, alltså bara lätt sätter ner gaffeln lite här och där på brödet. Det ser trevligt ut, men jag vet inte om det har något egentlig funktion. Man skulle kunna tänka sig att det är för att släppa ut luften som kan bildas under skorpan som blir när man har hög ugnsvärme, för att brödet inte ska bli bubbligt, men det är bara min teori.
Sätt in brödkakorna i ugnen och ta ut dem när de ser färdiggräddade ut. Jag tror att det tar ca fem minuter, men använd ditt goda omdöme och ta ut dem när du tycker att de ser goda och aptitliga ut, det är det bästa. Låt dem svalna lite på galler under bakduk, och ät sedan medan de är helt färska. Underbart bröd, och underbart att ta vara på kulturarvet och bevara såna här gamla godingar!

Lycka till :)



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir så glad <3

Thank you for leaving a comment, that makes me so happy <3